Alfalfa Complex
Shaklee Malaysia

Perbezaan Shaklee

Alfalfa complex merupakan Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee dalam tahun 1950an.
Diperbuat daripada tanaman Alfalfa (Medicago sativa) secara organikdi California yang bebas dari pestifid, herbasid dan menggunakan bahan kompos /baja bebas kimia. Alfalfa juga dikenali sebagai “Raja Segala Tumbuhan”. Medicago Sativa memiliki gred yang paling tinggi dikalangan tumbuhan alfalfa. Tumbuhan ini mengambil masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyeraf pelbagai nutrisi. Daun alfalfa dari Shaklee hanya dituai apabila ia telah mencapai tahap kematangan mutlak. Daun alfalfa yang telah kaya dengan klorofil. Daun-daun ini akan dikeringkan dengan udara secara semulajadi untuk mengekalkan nutrisi yang terkandung dalamnya. Manakala bahagian lain yang tidak penting dilupuskan.
Kemudian , daun-daun yang telah dikeringkan akan dibiarkan menjadi serbuk sebelum dikompress menjadi tablet. Keseluruhan proses ini dijalankan dibawah pengawasan dan pengawalan Shaklee yang sangat ketat dan teliti. Setiap tablet mengandungi 300mg alfalfa.

Manfaat Utama:

Tumbuhan yang sangat kaya dengan pelbagai nutrisi – Alfalfa telah digunakan oleh manusia sejak lebih 2500 tahun dahulu dan telah dikenalpasti sebagai makanan yang paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Ia membekalkan nutrisi yang mana kebanyakannya tidak terdapat di dalam buah-buahan mahupun sayuran. Ia kaya dengan protein, asid aminno , klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim, dan fitokimia. 10 biji alfalfa menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu.
  • ·         Mencuci hati, darah, dan usus – Ia adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.
  • ·         Melawan alahan – Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan, dan ulat air (athlete’s foot) dengan berkesan.
  • ·         Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut – Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity , ulser gastrik , hepatitis dan sembelit.
  • ·         Menyingkirkan lemak dan kolesterol – Kajian klinikal membuktikan penggunaan jangka panjang alfalfa akan menghasilkan lemak, mengurangkan kolesterol , mencegah penyakit jantung , strok dan darah tinggi. Hanya alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolesterol.
  • ·         Melawan tumor – Memakan 30-50 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan  membuang tumor.
  • ·         Melegakan keletihan – Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakan penyakit.
  • ·         Mencegah/ merawat atritis -  Melegakan sakit atritis dan kesakitan.
Rekomendasi:

Untuk kesihatan berpanjangan : 2 kali sehari – 10 biji setiap pengambilan.

Larutkan 10 biji alfalfa di dalam air, campurkan 3 biji Shaklee Peppermint-Ginger dan jus buahan atau just pekat untuk rasa yang lebih enak. Ia baik untuk sistem usus dan perut. Sesuai untuk diminum bila-bila masa.

Untuk pencucian usus dan detokfikasi, mencuci darah, melawan kanser : 3-4 kali sehari, 10 biji setiap pengambilan (diambil dengan air kosong)

Post a Comment

 
Top