Perbezaan Shaklee

Kajian menunjukkan bahawa kandungan utama di dalam Shaklee DTX Complex; ekstrak biji benih pokok susu tisel menyokong keupayaan badan menghasilkan protin bagi membantu menjana semula sel-sel hati. DTX complex mengandungi bahan ekstrak yang sangat penting dari bijih benih pokok susu tisel yang menghasilkan 80% silymarin. Ia turut mengandungi bahan-bahan yang yang digabung secara unik dan saintifik;  ekstrak daripada Schizandra dan cendawan Reishi (herba yang kaya dengan anti-oksida) dan ekstrak daripada dandelion, kunyit dan articok (herba yang membantu mengekalkan aliran hempedu).

Hati merupakan organ terbesar di dalam tubuh manusia dan berkeupayaan dalam membina semula. Contohnya, serangan jantung akan merosakkan otot atau organ jantung. Tetapi, serangan kepada hati akibat pengambilan alkohol berlebihan boleh merosakkan hati. Namun, hati mampu membaiki organnya sendiri. Hati boleh dianggap sebagai INDUSTRI PEMPROSESAN dalam tubuh manusia, menjalankan fungsi-fungsi kritikal untuk membaiki.

Fungsi Hati
  • Rembesan hempedu
  Cecair ini disimpan di dalam pundi hempedu untuk dikeluarkan apabila perlu ketika penghadaman. Hempedu adalah perlu untuk pencernaan lemak; ia memecahkannya kepada lapisan yang lebih kecil (small goluble). Hempedu juga membantu dalam penyerapan vitamin larut lemak; A,D,E,F,K dan mengasimilasikan kalsium. Hempedu juga menukarkan Beta Karotena kepada vitamin A. 

  • Bertindak sebagai detokfikasi
  Metabolisme protin dan penapaian bakteria makanan dalam usus menghasilkan amonia didetoksifikasikan oleh hati. Hati mengawal metabolisme protin. Untuk didetokfikasikan amonia, hati juga menggabungkan bahan-bahan toksik termasuk sisa metabolik, sisa racun serangga, dadah, alkohol, dan bahan-bahan kimia dengan bahan-bahan kurang toksik. Bahan-bahan ini kemudiannya dikumuhkan dari buahpinggang. Oleh itu, dalam usaha untuk mempunyai fungsi hati yang betul, anda juga mestilah mempunyai fungsi buah pinggang yang betul.

  •        Mengawal gula dalam darah
  Dengan menukarkan tiroksima-hormon tiroid, ke dalam bentuk yang lebih aktif. Penukaran yang tidak mencukupi oleh hati boleh menyebabkan hipotiroidisme. Hati mewujudkan GTF (faktor toleransi glukosa) dari kromium dan glutation. GTF diperlukan oleh insulin untuk mengawal paras gula dalam darah dengan betul. Gula yang berlebihan akan disimpan dalam badan sebgai glikogen, dan kemudian ditukar kembali kepada gula apabila diperlukan untuk tenaga. Hati juga memecahkan hormon seperti esrogen, adrenalin, dan insulin.

  •            Penting dalam metabolisma lemak
  Penting di dalam sintesis asid lemak dari asid amino dan gula, iaitu ketika pengeluaran kolesterol, lipoprotein, dan phospolipid, dan ketika pengoksidaan  lemak untuk menghasilkan tenaga. Di mana, makanan berlebihan akan ditukarkan kepada lemak di dalam hati, yang kemudian diangkut ke tisu lemak badan untuk penyimpanan.

  Post a Comment

   
  Top